Religia Rastafari

26 septembrie 2007
Dreadurile, azi mai mult un moft decat o expresie a vreunei credinte, ii asociaza pe purtatorii lor cu adeptii miscarii rastafari. Aceasta religie nascuta in Jamaica il recunoaste ca Mesia pe Imparatul Haile Selassie I al Etiopiei, mort in anul 1975. Numele miscarii provine de la numele acestuia inainte de incoronare – Ras Tafari Makonnen.
 
 
Marcus Garvey, eroul national al Jamaicai, considerat reincarnarea lui Ioan Botezatorul (!!??!!) a prezis ca atunci cand va fi intronat un rege negru salvarea este aproape. Era un indemn adresat tuturor fostilor sclavi de culoare sa se intoarca spre radacinile lor din Africa. Vorbele profetului s-au adeverit in 1930 la incoronarea lui Haile Selassie. Acesta era considerat urmasul regelui Solomon al Israelului, regele regilor, leul din tribul lui Iuda (mentionat in Vechiul Testament), sau pe scurt Jah.
HIM (His Imperial Majesty) era Dumnezeu si Fiul reincarnat, in vreme ce toti rastafarienii reprezentau Sfantul Duh. Aceasta religie este accesibila si analfabetilor de culoare, pentru ca fiecare poate citi Biblia din el (partea a doua a Bibliei care inca nu a fost scrisa). Pe scurt este o varza intre iudaism si religia copta, cu multe interpretari personale. La urma urmei fiecare este un mic Dumnezeu si liber sa-si dezvolte credinte personale.
 
Mesia lor a murit si nu a inviat, dar rastafarienii cred ca sunt mintiti de presa alba, de Babilon (format din albii rasisti ) si ca acesta s-a restras pe muntele Zion. Zionul, taramul promis, este considerat si o stare de spirit care poate fi atinsa meditand sau fumand ganja. Acestui obicei i-au gasit bineinteles justificarea in Biblie.
 
Selassie nu a promovat niciodata religia rastafariana, si nu s-a declarat mesia. Titlurile pe care le detinea (regele regilor, leul din tribul lui Iuda) erau aceleasi date oricarui urmas al regelui Solomon, iar el era un membru al Bisericii Ortodoxe din Etiopia . Discursurile lui faceau referire la credinta in Isus Christos si la faptul ca el e doar un om obisnuit in carne si oase. Pentru a-i ajuta totusi pe cei care vroiau sa se intoarca in Africa a donat rastafarienilor o bucata de pamant numita Shashamane.
 
Povestea s-a raspandit datorita muzicii lui Bob Marley, care canta despre lion in Zion si emancipare de sub sclavie . Ideea a facut furori si prin Babilon – suntem inconjurati de "rastafarieni" albi (merge si asa daca ne gandim ca mai toti am fost candva sclavi). Acum daca are rasta clar trebuie sa aiba si iarba, si daca are iarba e rebel si cool.
 
 
Sarbatoarea Rastafarilor – ziua in care Regele Regilor si Zeul Zeilor a calcat pe pamant jamaican

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X